گزارش بی بی سی فارسی

 

13:10 گرینویچ - شنبه 09 ژوئن 2007 - 19 خرداد 1386

پرویز ورجاوند، باستانشناس و سیاستمدار ملی گرا درگذشت

پرویز ورجاوند، سیاستمدار ملی گرا و مورخ و باستانشناس ایرانی در سن 73 سالگی در تهران درگذشت.

آقای ورجاوند سخنگو و عضو شورای رهبری جبهه ملی ایران بود که از سازمانهای سیاسی قدیمی و فعال در تاریخ معاصر ایران به شمار می رود، وی در نخستین دولتی که پس از انقلاب ایران تشکیل شد، سرپرستی وزارت فرهنگ را به عهده داشت که پس از وی به وزارت ارشاد اسلامی تغییر نام داد.

علی هنری، از اعضای جبهه ملی به بخش فارسی بی بی سی گفت که پرویز ورجاوند بامداد شنبه نوزدهم خرداد (نهم ژوئن) دچار تنگی نفس شده و در حال انتقال با آمبولانس به بیمارستان شهید باهنر نیاوران درگذشته است.

به گفته وی، آقای ورجاوند اخیراً دچار بیماری مرگباری نبوده اما فشارهای عصبی بر سلامت او تأثیر گذاشته بوده است.

پرویز ورجاوند به دلیل اظهارنظرهایی که از طریق مصاحبه یا انتشار مقاله در رسانه ها می کرده و بیانیه هایی که به عنوان سخنگوی جبهه ملی انتشار می داده در سالهای اخیر پی در پی به مراجع قضائی احضار و مورد بازجویی قرار می گرفته و آخرین بار دو هفته پیش از مرگ در دادسرای کارکنان دولت حاضر شده بوده است.

آقای ورجاوند در حالی درگذشت که رسماً از سوی دادسرای کارکنان دولت به تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی متهم شده و پرونده ای علیه وی در این دادسرا گشوده شده بود.

پرویز ورجاوند فعالیت سیاسی را از سالهای نخست وزیری محمد مصدق که به نهضت ملی معروف است آغاز کرده و بعداً که برای تحصیل در رشته باستانشناسی به دانشگاه پاریس (سوربن) در فرانسه رفت، فعالیت سیاسی را در کنفدراسیون دانشجویان ایرانی ادامه داد و نشریه ایران آزاد را به عنوان ارگان جبهه ملی منتشر می ساخت.

پس از بازگشت به ایران که در دانشگاه تدریس می کرد نیز همچنان از فعالان جبهه ملی بود و فعالیت او پس از انقلاب و با باز شدن فضای سیاسی ایران در صحنه اصلی تداوم یافت.

در سال 1981، آیت الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، جبهه ملی را غیرقانونی اعلام کرد و پرویز ورجاوند و شماری دیگر از فعالان این جبهه پس از برگزاری میتینگ بازداشت شدند و او سه سال را در زندان گذراند.

پس از آزادی از زندان، فعالیت پرویز ورجاوند بیشتر وجهه فرهنگی پیدا کرد، هرچند بازشدن نسبی فضای سیاسی و مطبوعاتی ایران در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی این مجال را به وی داد که فعالتر از گذشته به بیان موضعگیریهای جبهه ملی بپردازد.

داوود هرمیداس باوند، استاد دانشگاه و عضو شورای رهبری جبهه ملی به بی بی سی گفت که پرویز ورجاوند در حفظ و بقا و فعال ماندن جبهه ملی نقش ارزنده ای ایفا کرده است.

فعالیت فرهنگی

پرویز ورجاوند علاوه بر شخصیتی سیاسی، چهره ای فرهنگی نیز بود که البته فعالیت فرهنگی او نیز همسو با اندیشه سیاسی وی و در چارچوب دلبستگی به هویت ایرانی و حوزه تمدنی ایرانی بود.

به همین دلیل، مقالات و اظهارنظرهایی که از وی منتشر می شد علاوه بر مسائل ایران، اوضاع افغانستان و آسیای میانه و قفقاز را نیز در بر می گرفت.

از از جمله آثار قلمی وی در این زمینه می توان به کتابهای ایران و قفقاز،سیمای فرهنگ و تاریخ قزوین در پنج جلد و توسعه و پیشرفت بر بنیان هویت ایرانی اشاره کرد.

وی به عنوان باستانشناسان مخالفتی جدی با احداث سد سیوند در تنگ بلاغی استان فارس داشت که بخشی از آثار باستانی این منطقه را زیر آب خواهد برد اما با وجود مخالفتهای وی و دیگر باستانشناسان و فعالان فرهنگی، آبگیری سد سیوند چند ماه پیش از درگذشت آقای ورجاوند آغاز شد.